tiistai 1. heinäkuuta 2008

Linnunradan käsikirja liftareille (kuunnelmajaksot 1-18, 1984-1991)

Aluksi oli kuunnelma. Ja kuunnelmasta sikisi kirjoja, televisiosarja, sarjakuvia, LP-levyjä, näytelmäversioita, tietokonepeli ja elokuva. Ja kuunnelma käännettiin suomeksi ja tehtiin ensimmäisen kerran ääniaalloiksi Orwellin vuonna 1984. Profeettamme Richard Dawkins omisti Jumalharha-kirjansa kaiken tämän luojalle, Douglas Adamsille, joka siirtyi toisiin galakseihin 2001.

Linnunradan käsikirja liftareille on maailman kuuluisin kuunnelma, vaikka monille se on varmasti tuttu muiden formaattien kautta. Suomessakin sen kanssa suosiosta voi kilpailla vain Knalli ja sateenvarjo - joka on myös brittiläisen kirjoittama, ja jossa on mukana samoja ääninäyttelijöitä.

Numero 42 on noussut käsitteeksi ja yleistiedoksi vastauksena "suureen kysymykseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta". Baabelin kala, maailmanlopun ravintola ym. ovat klassikoita ja osoittavat Adamsin mielikuvituksen voimaa. Hän lanseerasi myös "viisiosaisen trilogian" käsitteen, vaikka Isaac Asimov oli jo ennen häntä kirjoittanut moisen.

Scifinä ja sen parodiana Käsikirjalla on samat ongelmat kuin kaikilla muillakin tieteisfiktioilla. Kaikkea ei voi kyseenalaistaa ja keksiä uudelleen, koska jotain täytyy pystyä kommunikoimaankin. Niinpä scifissä päähenkilöt ovat yleensä ihmisiä, vaikka olisivat kotoisin kaukaisista galakseista. Itse kieltä on tietenkin mahdotonta keksiä uudestaan, koska ilman sitä fiktio jäisi kirjoittamatta tai ainakin vastaanottamatta. Hauska parodia tästä on valaspoikasen sisäinen monologi tämän pudotessa kohti kuolemaansa; valas joutuu keksimään käsitteitä voidakseen ajatella, että tämä "heiluttaa" "pyrstöään".

Kuuntelin suomalaisen version jälkeen ensimmäisen sarjan alkuperäistä englanninkielistä kuunnelmaa. Suomalainen ei jää lainkaan alkuperäissarjan varjoon. Kuunnelmat muistuttavat äänimaailmaltaan aika lailla toisiaan, ja tunnusmusiikkikin on sama. Suomalaisessa versiossa masentunut Marvin-robotti on paljon parempi kuin alkuperäisessä. En onnistunut nyt saamaan käsiini viimeisiä seitsemää jaksoa, mutta niitä pidetään sarjan heikoimpina eivätkä ne onnistu saattamaan tarinaa kunnon päätökseen.

Entä mitkä olivat jumalan viimeiset sanat?

Pahoittelemme teille aiheuttamaamme häiriötä.

Ei kommentteja: