maanantai 9. kesäkuuta 2008

Candace Bushnell: 4 blondia (2003)

Candace "Sinkkuelämää" Bushnellin maailma on yhtä kaukana Markon elämästä kuin Waltarin Sinuhe egyptiläinen. Kirjan kaikki naiset ovat kauniita, pitkiä ja blondeja, miehet ovat todella rikkaita, pitkiä ja tummia. Miehen tärkeimmät ominaisuudet ovat pankkitili, peniksen koko ja hyvä pukeutuminen - tässä järjestyksessä. Naisen tärkeimmät ominaisuudet ovat ulkonäkö, suihinottokyky ja muut seksitaidot. Kaikki haluavat harrastaa seksiä toistensa kanssa - paitsi niiden 99,99999% ihmiskunnasta, joilla ei ole mainittuja ominaisuuksia ja jotka eivät satu kuulumaan New Yorkin, Lontoon tai Cannesin elokuvajuhlien suihkuseurapiireihin. Naisten tehtävä on hyötyä ulkonäöstään ja seksitaidoistaan. Ja kun miehet ovat kaikki miljonäärejä eikä heillä ole varaa hankkia äpärälapsia, harrastetaan "varmuuden vuoksi" anaaliseksiä.

Siinä kirjan idea. Näkökulma on naisten. Miehet ovat käveleviä lompakoita ja peniksiä. Naiset ovat seksihulluja, tasonsa tietäviä munahaukkoja, jotka ovat opiskelleet jokapäiväisen pornonsa. Mitään uutta kirja ei tarjoa, ellei siksi lasketa naisnäkökulmaista, jatkuvaa seksin, rahan, pinnallisuuden ja huumeiden liikakäyttöä. Vaikka kaikki henkilöt ovat alojensa huippuja - naiset lähinnä seksin, kokaiininkäytön ja shoppailun huippuammattilaisia - kaikki ovat mukana samassa pintaliidossa eikä kukaan kyseenalaista mitään eikä millään ole mitään seurauksia. Eivät edes lukuisat sivuilla vilahtelevat kirjailijat tai elokuvaohjaajat - tai juuri varsinkaan he. Välillä mennään niin yli, että voisi luulla kyseessä olevan parodian. Mutta ei, tämä ei ole parodiaa, tämä on menestyskirjallisuutta.

1 kommentti:

Katri Tee kirjoitti...

Ai, tämä kirjako ei ollut parodiaa. Semmoisena minä sen luin...

Hauska & terävä blogi, tosin käy vähän puuduttavaksi lukea kovin negatiivista settiä ainakaan kovin paljon kerralla (löysin tämän tänään).