perjantai 6. kesäkuuta 2008

Reijo Mäki: Tatuoitu taivas (1996)

Reijo Mäen "varhaistuotantoon" kuuluva Tatuoitu taivas muistuttaa äsken arvioimaani Vares-scifikirjaa Hard Luck Cafe, mutta ilman Varesta. Kirjasta luvataan kulttiklassikkoa ja "suomalaista Blade Runneria", mutta se on liioittelua. Kolmas maailmansota (!) on romahduttanut Euroopan Unionin, valuuttana käytetään tällä kertaa jenejä ja tapahtumapaikan nimi on Union City.

Meininki on yhtä tylyä kuin Hard Luck Cafessa: kovia psyykenlääkkeitä/huumeita syövät kaikki, huorat ovat halpoja ja miehet tosiäijiä. Hihhulit harrastavat joukkoristiinnaulitsemisia ja meteoriitti uhkaa koko maapalloa. Mutta siihen se sitten jääkin. Juoni on yhdentekevä ja sellaiset "vitsikkäät" henkilöiden nimet, kuten Uno Louner, Pär Form, Genious ja Dian Kiss kuuluvat lähinnä aloittelevan (teinipoika)kynäilijän sanastoon, joka pitää itseään hyvinkin nokkelana. Nyt ne syövät koko kirjan maailman uskottavuutta, joka on scifin tapauksessa kohtalokasta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olet mitäänsanomaton luuseri. Halaile hippi puita.

Anonyymi kirjoitti...

Moi.
Minusta Tatuoitu taivas on eräs huonoimpia koskaan lukemiani kirjoja.
Suoraa jatkoa jerry Cottoneille ja Tex Willereille joita tuskin kukaan enään kaipaa. Olisipa ollut edes se Outsiderin Lippos tatsi.